Història de les Festes de Primavera i del Carroussel Costa Brava

Els primers anys de les festes

El Carroussel s’erigia com a acte principal de les Festes, i diverses entitats de la vila hi participaven amb la creació d’una carrossa. De seguida comptà amb la participació d’altres pobles de la comarca, i adoptà el nom de Carroussel Costa Brava.

Els primers anys també es començaren a programar petits actes i activitats com un pregó, que dotà les Festes de formalitat, partits de futbol, ball, i una cursa de karts per la muralla o l’elecció d’una reina. Alguns d’aquests actes tingueren lloc a espais com Els Ametllers o el Fraternal.

Al principi les Festes eren organitzades per un grup de gent que buscava animar el poble. L’Ajuntament, que hi col·laborava momentàniament amb l’import dels premis del Carroussel, nomenà un delegat i una comisió de festes que fes d’enllaç entre els carrossaires i el consistori.

 

Carroussel Costa Brava

El Carroussel Costa Brava. L’acte més important de les Festes de Primavaera, consisteix en una desfilada de carrosses i comparses que recorre els carrers de la vila.

Antigament, el recorregut del Carroussel consistia a fer tres voltes a la muralla: la primera d’exhibició i dues de batalla de confetti.Més endavant, veient que l’espai començava a quedar petit, es prengué la decisió de canviar el circuit.

Durant el recorregut es poden veure colles d’animació, comparses inèdites, carrosses inèdites i carrosses no inèdites.

L’any 2020 el Carroussel Costa Brava fou declarat Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional.

 

La creació d’una carrossa

Tema
Al voltant d’un sis mesos abans de les Festes de Primavera, cada colla es reuneix per decideir el tema. Un cop triat es comença a treballar per perfeccionar la idea i obtenir un primer esbós del que serà la carrossa.

Carrossa
L’estructura de la carrossa es crea sobre una plataforma de fusta que es posa en un camió vell del qual s’ha aprofitat el motor. Cada colla utilitza diferents tècniques i materials com per exemple ferro, fusta, poliuretà, guix, etc. per confeccionar estructures, ninots i elements decoratius.

Comparsa
La comparsa consta de dos elements bàsics: el vestuari, que habitualment es dissenya i s’encarrega a un modista: i la coreografia, que demana a la comparsa trobar-se uns dies a la setmana per assajar-la amb la música escollida.

 

LA TUSTARRADA

La Tustarrada naixé l’any 1950 de la mà d’una colla de joves que desfilaren per Carnaval amb la idea de realitzar una paròdia d’una orquestra, fent gresca i disbauxa amb els instruments, sense tenir cap mena de noció musical.

La denominació tustarrada, segons menciona Evarist Puig en un article a la Revista de Palafrugell, podria venir de les trompades que hi solia haver als balls de disfresses del Fraternal, tenint en compte que els que més tard serien els integrants de la Tustarrada solien assistir al Baile Cinematrográfico.

Amb les Festes de Primavera de l’any 1977, la Tustarrada veié renovat aquell grup que feia xerinola pels carrers i desfilà al Carroussel dalt d’un cotxe atrotinat. Al llarg dels anys la Tustarrada ha lluït les característiques americanes anunciant les Festes a ritme de La Raspa i altres cançons, fins a evolucionar en una plataforma amb música que conserva l’esperit de gresca i xerinola.

Actes i activitats

Les Festes de Primavera inclouen, a banda del Carroussel Costa Brava, tota mena d’activitats per a un públic molt divers. A més, també s’inclouen a la programació actes que organitzen altres entitats del poble que col·laboren activament a les Festes durant les setmanes d’activitat frenètica.

La programació varia a cada edició, però es mantenen intactes activitats consolidades al llarg dels anys com ara les infantils de La Fireta i La Fanguejada, així com la presentació i el Pregó, i òbviament, el Gran Carroussel Costa Brava - Carnaval de Carnavals.

Concert Plaça Nova 360º
Concert Plaça Nova 360º
La Fanguejada
La Fanguejada
La Fireta
La Fireta
Sopar popular
Sopar popular
Tobogan aquàtic
Tobogan aquàtic
Trobada de puntaires
Trobada de puntaires
Torneig de pàdel
Torneig de pàdel
Rua Dj
Rua Dj