Les cares d'una tradició

Personalitats d’àmbits diversos que formen part d’una època passada han estat pioneres i peces clau, junt amb moltes altres, en les Festes de Primavera. Aquest recull s’estén fins a la creació del Grup de Festes, però és ben sabut que no hi consten personatges rellevants d’etapes posteriors.

 

Tomàs Cervera de Coderch
(1931 - 2003)  Figura clau en l’animació de les Festes. Participa durant uns anys com a carrossaire i més endavant fent gresca des de la Tustarrada.

Josep Serra Conchs
(1928 - 2000) President del Fraternal, en aquell moment Centro Español, proposa la idea de Josep Soler de recuperar la celebració d’una desfilada de carrosses, a la primavera i no a l’hivern, i que s’anomeni Fiestas de Primavera.

Josep Maria Vives Sureda
(1924 - 2007) Destaca a la dècada dels seixanta i setanta com a carrossaire i és el director de carrosses recordades com Tutankamon, l’Imperi Asteca o El somni de Colom.

Maria Parals Baró
(1922 - 2017) Confecciona el vestuari per a moltes comparses i carrosses i en destaquen elaboracions com Tutankamon o Las Meninas de Velázquez.

Elisa Ferran Ferriol
(1935) Participa al Carroussel durant molts anys dirigint comparses i realitzant vestits des dels inicis de les Festes.

Josep Martí Clarà,  «Bepes»
(1909 - 1988) Encarregat d’escriure la «Crida», una creació en vers que anunciava les Festes i engrescava els vilatans a participar-hi, que solia ser llegida des de la Tustarrada.

Josep Puig Clausell
(1931 - 2019) Artista polifacètic que es distingeix per fer carrossa durant molts anys i com a cartellista de les Festes.

Modest Cuixart Tàpies
(1925 - 2007) Un dels actes emblemàtics era la recepció de les pubilles als jardins de can Cuixart. En nombroses ocasions el pintor cedí obres a les Festes i en fou cartellista.

Josep Baqué Company
(1935) Primer president del Grup de Festes de Primavera.  Formava part de la junta del Fraternal l’any 1963.

Joaquim Turró Rosselló
(1944 - 2003) Proposà la creació del Grup de Festes de Primavera i formà part de les primeres juntes.

Josep Peiró Piferrer,  «Tit»
(1950) Carrossaire en moltes edicions de les Festes, participà en creacions com King Kong, carrossa que anà a Barcelona, o Rambo, amb Carles Bisbe dalt la carrossa.

Paco Dalmau Fàbrega
(1953) Carrossaire fundador de l’Agrupación de Dirigentes de Carrozas, coordinador i portaveu del Grup de Festes durant molts anys, i reconegut fotògraf d’esdeveniments locals.

Enric Cateura Fernández
(1951) Carrossaire durant molts anys, en destaca la carrossa Guernika, que viatjà a Euskadi.