Torre de guaita de Sant Sebastià

El Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda és el testimoni de l’ocupació d’un lloc privilegiat des de fa almenys 2.600 anys. S’hi pot visitar un jaciment ibèric senyalitzat (segles VI a I aC), una torre de guaita del segle XV (Bé Cultural d’Interès Nacional), una ermita i hostatgeria del segle XVIII, i un far del segle XIX. Tot al cim d’una muntanya amb penya-segats sobre el mar i amb una de les millors panoràmiques de la Costa Brava.

Passant per davant l’Ermita o per sota la terrassa de l’hotel, arribarem a la magnífica Torre de Guaita (S. XV) que s’aixeca amb tota la seva força a sobre del penya-segat. La seva funció era vigilar la costa per tal de protegir-la de possibles invasions corsàries i pirates, molt freqüents durant els segles XV i XVI. Per això que es va construir en un lloc estratègic des d’on es pogués divisar quant més mar millor.

Quan es divisaven vaixells pirates es tocava la campana de la torre i així s’avisava al poble que venien corsaris. D’aquesta manera tenien temps de marxar a l’interior i amagar-se. Eren saquejats però no hi havia víctimes. Les campanes anaven tocant d’una torre a l’altra i així tothom es resguardava.

Al llarg dels més de 550 anys d’història de l’edifici, s’hi han fet diferents reformes. Al 1441 es va autoritzar el seu ús com a ermita, segurament aquesta funció religiosa és el motiu de la seva planta irregular. També s’han modificat obertures i s’han millorat els accessos entre les plantes i els paviments, conservant molt bé l’ambient original.

Més informació: Museu del Suro

Telèfon: 972 307825

Com arribar-hi?

Altres equipaments culturals